Zaujímavosti
Čokoláda je odborne definovaná ako ochutená horká potravina a vzniká kombináciou sušiny a tuku. Kakaové bôby sa vyčistia, upražia na 105 stupňov a zbavia šupiek. Potom sa pripraví kakaová drť, ktorá sa melie a tým vznikne kakaová hmota. Pridaním cukru a sušeného mlieka sa z nej stane čokoládová hmota, ktorá sa zjemňuje valcovaním. Ďalej nasleduje proces viachodinového konšovania (miešanie) pre zlepšenie chuti a jemnosti čokolády. Nakoniec sa pridáva kakaové maslo a emulgátor. Dôležitý proces je temperovanie – riadená kryštalizácia kakaového masla, po ktorej sa čokoláda nalieva do foriem a chladí v tuneloch. Tento spôsob výroby čokolády má tradíciu už skoro 150 rokov.
Vedci z Bostonskej univerzity zistili, že horká čokoláda znižuje krvný tlak u ľudí. Čokoláda obsahuje flavonoidy (antioxidačné látky), ktoré pomáhajú hladkému fungovaniu ciev a pravdepodobne tak znižujú riziko srdečných ochorení. Na druhej strane čokoláda obsahuje veľa tukov a cukrov, čo môže pri väčšom množstve pôsobiť na ľudský organizmus nepriaznivo. Jedenie čokolády v nadmerných množstvách môže skutočne viesť až k závislosti.. Ako sa hovorí všetkého veľa škodí, preto sa radšej snažme na kakaovej lahôdke pochutnávať s mierou.