Pozitívne účinky o čokoláde
Vedci z Bostonskej univerzity pod vedením dr. Blumberga zistili, že horká čokoláda znižuje krvný tlak u ľudí s hypertenziou. Čokoláda obsahuje flavonoidy (antioxidačné látky), ktoré pomáhajú hladkému fungovaniu ciev a pravdepodobne tak znižujú riziko srdečných ochorení. Na druhej strane čokoláda obsahuje veľa tukov a cukrov, čo môže pri väčšom množstve pôsobiť na ľudský organizmus nepriaznivo.Horká čokoláda dokáže zlepšiť elastickosť ciev u fajčiarov – to tvrdia švajčiarski vedci pod vedením dr. Cortiho. Sledovali skupinu fajčiarov, ktorí jedli denne horkú čokoládu so 74 % obsahom kakaa. Vedci zistili, že u tejto skupiny fajčiarov sa zlepšila elasticita ciev horných končatín a tak isto stav krvných doštičiek.
Ďalší poznatok je z Missourskej univerzity v USA: podľa dr. Hemmelgama je na čokoláde v Amerike závislých 40 % žien a 15 % mužov. Jedenie čokolády v nadmerných množstvách môže skutočne viesť až k závislosti. Vedci dokonca zistili, že čokoláda pozitívne pôsobí na zníženie krvného tlaku.