Niečo o čokoláde
Objavné výpravy moreplavcov prinášali do Európy veľa nových a neznámych vecí. Keď v roku 1503 priviezol Kryštof Kolumbus prvé kakaové bôby, nemali Európania o ich spracovaní žiadne znalosti. Horúci a studený nápoj, ktorý z nich skúšali vyrobiť, nebol nič moc.
Znalosti aztéckych indiánov o ich spracovaní a úprave priviezol do Európy o 19 rokov neskoršie španielsky dobyvateľ Hernando Cortés a horúci povzbudzujúci nápoj "xocotlatl" (v indiánskom jazyku: ovocie a voda) pripravovaný podľa pôvodnej receptúry z rozomletých plodov stále zeleného kakaovníka, zahustený kukuričnou múkou s vanilkou a chilli, začal dobývať Španielsko a neskoršie celú Európu.
Aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji, “ to hovorí stará indiánska legenda. Aztékovia verili, že kakaovník je vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti. Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka (v gréčtine Theobroma Cacao - božský pokrm). Veľké kakaové plantáže sa nachádzajú v okolí rovníka v západnej Afrike, ale najkvalitnejšie kakaové bôby rastú na stromoch v strednej a južnej Amerike.
Kakao je vo svojej prirodzenej podobe silnej horkej chuti. Aztécki indiáni nepoznali cukor a tak na vylepšenie chuti čokoládového nápoja používali ako náhradu rôzne druhy korenia (chilli, vanilka, alebo klinčeky)